Rólunk

A 2018-as kolozsvári INNOVATORY-t a PONT Csoport bonyolította le Kolozsvár Önkormányzata támogatásával.

Azért beszélünk 2018-as INNOVATORY-ról, mert nem zárul itt le. Az első kiadás a kolozsvári középiskolákat célozta meg, azokat a tanárokat, akik már tanórákon kívüli tevékenységekben vesznek részt, és azokat a diákokat, akik érdekesnek tartották ezt az újszerű formátumot, ahol facilitált folyamatban bonthatták ki innovatív ötleteiket. A jövőben szeretnénk új partnerségeket kötni további romániai és európai önkormányzatokkal is.

A 2018-as INNOVATORY egy, a Desing Thinking módszerére alapozott módszertan kidolgozásával kezdődött. Ennek alapján 2018. szeptember 4-én került sor a tanárok képzésére, amelyen elmélyítették ezt a módszert.

A diákoknak szánt felhívást az iskolákban is közzétettük, valamint a tanárok is népszerűsítették az INNOVATORY programot. A csapatok kialakulása után elkezdődött a közös munka: a problémák beazonosítása, ötletelés a lehetséges megoldásokról, prototípusok megalkotása, tesztelése, és szükség szerint javítása, módosítása.

A 119 résztvevő diák az INNOVATORY Gálán mutatta be az ötleteit és prototípusait, egy Speak Out jellegű eseményen. Minden csapatnak 3 perc állt a rendelkezésére, a zsűri pontozása alapján pedig a legjobb 8 csapat díjban részesült.

Az INNOVATORY módszertana a Design Thinking módszerén alapul, amely praktikus és kreatív problémamegoldást tanít, emberközpontú megközelítéssel. Az INNOVATORY keretében a módszert kifejezetten tanárokra és diákokra alkalmaztuk, és oly módon gondoltuk el, hogy a 2018-as kiadáson való tesztelés után tovább lehessen fejleszteni és hasonló programokban alkalmazni.

Az INNOVATORY-ban résztvevő tanárok is megkapták a módszertant, amelyet ezen a konkrét programon kívül is tudnak alkalmazni. Olyan módszertant szerettünk volna kifejleszteni, amelyet igény szerint lehet alkamazni, egy-egy adott programhoz igazítani, hogy értékes eszköz legyen a pedagógusok számára.

A Design Thinking módszerben a közös gondolkodás, az innovatív megoldások kidolgozásában való együttműködés, a prototípusok tesztelése, egy ötlet kidolgozásának folyamata is annyira fontos, mint a végeredmény. A módszer az interdiszciplináris alkotást szorgalmazza és hozzájárul a kreativitás fejlesztéséhez. A Desing Thinking lépéseit a 2018-as INNOVATORY-ban résztvevő diákok is végigjárták: megismerés (Emphatize), definiálás (Define), ötletelés (Ideate), prototípus elkészítése (Prototype) és tesztelés (Test).

A diákok hat héten át dolgoztak együtt, a módszertanban meghatározott lépések alapján. A lépések a Design Thinking módszerre épülnek, együtt pedig olyan problémamegoldási folyamatot alkotnak, amely ugyanolyan fontos, mint az eredmény.

Az első héten megismerkednek a projekttel és ötletbörzét tartanak a lehetségesen beazonosítható problémákról. A résztvevők jobban elmélyednek ezután ezekben kutatások, interjúk segítségével, de bármilyen más módszer is alkalmazható, amely a jobb megértést segíti.

Érezd/fedezd fel/fogalmazd újra a második hét témája, Ezen a találkozón a résztvevők megosztják egymással a szempontjaikat, meghallgatják egymást és új nézőpontokat alakítanak ki.

A harmadik héten kezdődik a megoldások megfogalmazása, mind egyénileg, mind csoportban. A tevékenységet vezetők olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek ezt elősegítik, az ötletelés és megbeszélés után pedig kiválasztják a „döntős” elképzeléseket.

A negyedik találkozó a prototípusok kifejlesztéséről szól, amelyet egymás között tesztelnek is. A résztvevők konkrét modelleket, maketteket alkotnak meg csoportosan, és kikérik a kollégáik véleményét.

Az ötödik héten a tesztelés már szélesebb körben zajlik. A résztvevők osztálytársaik, barátaik véleményét kérik ki, illetve bárkiét, akit relevánsnak tartanak. A tesztek alapján a prototípusokat javítják, módosítják, alkalmazzák.

A hatodik héten a prototípus közönség előtti bemutatására készülnek fel.